Hoe werkt een Covid-19 sneltest

Covid-19 sneltest
Covid-19 sneltest, verkrijgbaar bij de apotheek

COVID-19 sneltest die zonder voorschrift bij de apotheker is te verkrijgen

Het ministerie van Volksgezondheid zal een koninklijk besluit goedkeuren om de algemene verkoop van Covid-19 sneltests (antigeentests voor zelfdiagnose) zonder voorschrift in Spaanse apotheken toe te staan.

Met andere woorden, het snelste en eenvoudigste middel om COVID op te sporen, kan voortaan zonder medisch voorschrift worden gekocht, net zoals een zwangerschapstest.

Vanaf 21 juli verkrijgbaar

Vanaf woensdag 21 juli 2021 zijn antigeentests bij de apotheker (farmacia) te koop op de Canarische eilanden voor een prijs tussen de 7 en 10 euro. De voordelen van deze test zijn de snelheid en de eenvoud.

Maar wat houdt deze test precies in, en is deze doeltreffend?

In de eerste plaats moet er rekening mee worden gehouden dat, zoals het Spaanse agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (AEMPS) uitlegt, de timing van de test van cruciaal belang is.

Iedereen die wil nagaan of hij al dan niet besmet is met het coronavirus, moet de test binnen de eerste vijf dagen na het vermoeden van besmetting uitvoeren. In principe is dit het moment waarop de virusbelasting het hoogst is en het virus dus het meest aantoonbaar is.

Hoe effectief zijn deze sneltests?

Het AEMPS is duidelijk in zijn aanbeveling van deze tests. Het bureau schrijft dat een test alleen in de apotheek verkrijgbaar mag zijn als hij aan “minimale prestatie-eisen” voldoet. Dit is waar het begrip “specificiteit” om de hoek komt kijken – datgene wat bepaalt hoe betrouwbaar een test al dan niet is.

De door het Geneesmiddelenbureau gevalideerde tests moeten een specificiteit van ten minste 97% hebben. Met andere woorden, van elke 100 tests die door 100 gezonde proefpersonen worden uitgevoerd, moeten er ten minste 97 negatief zijn.

Het AEMPS eist echter ook een minimumpercentage voor de “gevoeligheid” van de test – in tegenstelling tot de specificiteit meet deze parameter de waarschijnlijkheid dat een ziek persoon correct wordt gediagnosticeerd, zodat de test geen vals negatief resultaat oplevert. In dit geval moet de minimumwaarde groter zijn dan of gelijk aan 90%.

Om door officiële instanties te worden goedgekeurd, moet de test bovendien voorzien zijn van de CE-markering, gevolgd door de vier cijfers van de aangemelde instantie die de test heeft gekeurd. Dit kan worden gecontroleerd op deze pagina.

Hoe de Covid-19 sneltest gebruiken?

Zoals bij alle tests, moeten de instructies van de fabrikant zorgvuldig worden opgevolgd. Anders kan het resultaat worden beïnvloed.

Gewoonlijk bevatten deze tests drie componenten:

  • het detectieapparaat
  • een buisje met vloeistof (het reagens)
  • een wisser of wattenstaafje dat in de neus wordt ingebracht.

Vervolgens moet het wattenstaafje ongeveer 15 seconden in de vloeistof worden gedompeld. Daarna drie druppels van de overblijvende vloeistof met een pipet in de detector druppelen. Wacht dan ongeveer 10 minuten tot het resultaat verschijnt.

Kort filmpje met uitleg zelftest Covid

Hoe weet ik of ik positief of negatief ben?

Zoals je op het testtoestel zult zien, heeft de test twee letters (C en T), die staan voor “control” en “test”. Het resultaat is positief als de twee lijnen die met elke letter overeenkomen, zichtbaar zijn.

Indien alleen de lijn die overeenkomt met de letter C zichtbaar is, dan is de test negatief. Denk er echter aan dat deze lijn volledig zichtbaar moet zijn, omdat anders de test foutief zou kunnen zijn of er kan een vergissing zijn bij het gebruik.

Wat te doen nadat de uitslag bekend is?

Bij een positief resultaat, ongeacht of er symptomen zijn of niet, onmiddellijk in quarantaine gaan en contact opnemen met de gezondheidsdiensten van je autonome gemeenschap zodat zij op de hoogte zijn van je toestand en dat je vervolgens een PCR-test kunt ondergaan.

Toeristen die positief testen, worden begeleid door de overheid.

Bij een negatief testresultaat, betekent dit niet dat je de ziekte niet hebt. Zoals eerder gezegd is de doeltreffendheid van deze tests niet onfeilbaar; het is dus mogelijk dat je de ziekte hebt en gewoon een lage virusbelasting aantoont of dat je de test op een verkeerd moment hebt gedaan (vergeet niet dat de test in de eerste week van een mogelijke besmetting moet worden gedaan). In dat laatste geval raden de gezondheidsautoriteiten aan om je te isoleren en contact op te nemen met de medische diensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…