Café Asiático, broertje van de Barraquito

Café Asiático met cognac en koffiebonen

De barraquito heeft een broertje in Cartagena: el Café Asiático

Het belangrijkste verschil tussen de twee dranken is dat bij de Café Asiático (Aziatische koffie) de natuurlijke melk wordt vervangen door cognac en dat er koffiebonen aan het mengsel worden toegevoegd.

Een barraquito bestaat uit: gecondenseerde melk, likeur 43, koffie, opgeschuimde melk, kaneelpoeder en een stukje limoenschil. Vier verschillende lagen die samen het meest authentieke koffierecept van de Canarische Eilanden vormen, meestal gedronken halverwege de ochtend of na de lunch.

Deze drank is een onderdeel van de Canarische gastronomische cultuur. Hoewel het overal op de archipel wordt gedronken, vindt het zijn oorsprong in Santa Cruz de Tenerife, hoewel het moment van zijn uitvinding meer legende dan geschiedenis is.

Sommige bronnen wijzen op de oude Imperial bar, naast de arena van Santa Cruz, waar naar verluidt de klant Sebastián Rubio, bijgenaamd “El Barraquito”, vroeger een lange koffie bestelde met gecondenseerde melk, een klein glaasje likeur 43, citroenschil en een beetje gemalen kaneel erover gestrooid.

Een bijna identiek recept in Murcia

Andere meningen zeggen dat de barraquito is bedacht door Manolo Grijalbo, een kelner in de kiosk aan de haven van Santa Cruz de Tenerife, die deze koffiedrank vorige eeuw introduceerde. In ieder geval is het zo’n unieke combinatie van ingrediënten dat het moeilijk te geloven is dat, 1.700 kilometer van Santa Cruz, in de Murciaanse stad Cartagena, herbergiers aan de haven een eeuw geleden een bijna identiek recept hebben bedacht.

“Een Aziatische koffie heeft gecondenseerde melk, koffie, cognac, likeur 43, koffiebonen, kaneelpoeder en citroenschil”, vertelt Cristina Díaz, mede-eigenaar van Asiático Shop, het bedrijf dat de glazen verkoopt waarin het broertje van de barraquito wordt bereid.

Het geheim van de Café Asiático zit in zijn glas

“Een inwoner van Cartagena drinkt alleen een Café Asiático in zijn glas”, zegt Cristina. Dit familiebedrijf heeft de Aziatische koffie niet uitgevonden, maar wel het speciale glas waarin alle bars en restaurants in Cartagena deze koffie in serveren. “Het lijkt wel of het verboden is om dit glas voor iets anders te gebruiken”, zegt Cristina.

El Café Asiático - uitleg

En het is niet dat een barraquito niet in een eigen glas wordt geserveerd. De Canarische drank wordt aan de consument aangeboden in een middelgroot of groot glas dat bij de bevolking van de Archipel de bijnaam “barraquito glas” heeft gekregen. Het glas dat door Asiático Shop op de markt wordt gebracht, is echter verfijnder.

Het glas wordt gebruikt om de ingrediënten af te meten

Het is een tulpvormig glas met aan de basis verticale ovale structuren, die als functie de hoeveelheid van elk ingrediënt aangeven, eigenlijk een elegante “maatbeker”.

Een millimetrisch ontwerp dat bovendien gemaakt is van geslepen glas om bestand te zijn tegen de hoge temperaturen die het gevolg zijn van het flamberen van de drank om de bitterheid ervan te verminderen.

Cristina Díaz is verbaasd te vernemen dat op de Canarische Eilanden een drankje wordt gemaakt dat zoveel lijkt op deze koffie uit Cartagena en dat het een gastronomische toeristische attractie is. “Als ik terugdenk, heb ik in Cartagena bars gezien die een ‘café canario’ serveren, maar het is een ‘café bombón‘, geen ‘barraquito’,” voegt ze eraan toe.

Nog tot 3 april 2022 is er een Barraquito route in Santiago del Teide.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…